۸۶- آیا پیامبر اسلام (ص) برای گسترش قلمرو حکومتی خود اقدامی کردند؟!
سؤال: آیا پیامبر اسلام (ص) هیچ نبردی را با قصد گسترش قلمرو آغاز کردند؟!
پاسخ: پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله و سلّم) هیچ جنگی را شروع نکردند، و جنگ های آن حضرت جنبه دفاعی داشت و فقط یک بار بعد از این که کفّار مکه پیمان صلح با مسلمین را شکستند، آن حضرت با سپاهی به طرف مکه حرکت کرد و با تدابیری که به کار بردند، شهر مکه و پایگاه دین توحیدی بدون جنگ و خونریزی از سلطه کفّار و بت پرستان آزاد شد.
حکومت پیامبر اسلام (ص) جنبه علمی و عقیدتی داشت نه مثل حکومت پادشاهان. حکومت دینی مرز جغرافیائی ندارد. اگر عدّه تأثیر گذاری در یک جامعه به دین توحیدی ایمان آوردند، می توانند در جامعه خود حکومت دینی برقرار کنند.
پیامبر اسلام بعد از تأسیس حکومت دینی در شهر مدینه، و دفع خطر حملات مشرکان و ایجاد آرامش در آن منطقه، نامه هائی به سران کشورهای بزرگ دنیا فرستادند و آن ها را دعوت به دین توحیدی کردند. از این رفتار رسول خدا (ص) روشن می شود.
اولاً: فعالیّت آن حضرت به منطقه خاصّی محدود نشد و جنبه جهانی پیدا کرد.
ثانیاً: فعالیّت او جنبه فرهنگی داشت، نه جنبه نظامی، و از نوع لشکر کشی. آن حضرت در نامه ها و پیام های خود، سران حکومت ها و مردم کشورها را به پذیرش دین توحیدی دعوت می کردند و کاری با حکومت آن ها نداشتند، و غالباً به آن ها پیام می دادند که در صورت پذیرش دین توحیدی حکومتشان برقرار خواهد ماند، یعنی از سران حکومت ها می خواستند که تسلیم فرمان های خداوند شوند و با به کار بستن آموزش های دینی در کشورهای خود حکومت کنند.
در سیره شریف پیامبر اسلام این نوع رفتار به خوبی آشکار است. غالباً وقتی رؤسای قبایل حضور او می آمدند و اسلام خود را اعلام می کردند، آن حضرت همان رئیس قبیله را در مقام ریاستش ابقاء می فرمود و فقط از آن ها می خواست مطابق اخلاق و احکام دینی رفتار کنند.
الیاس کلانتری
۹۴/۴/۸