۱۵۰-چه کسانی در بهشت همنشین پیامبران خواهند بود؟!

indexسؤال:چه کسانی در بهشت حق همنشین با پیامبران و اولیای الهی را خواهند داشت؟!

پاسخ:خداوند می فرماید:

«وَمَنْ يطِعِ اللَّهَ وَالرَّسُولَ فَأُولَئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيهِمْ مِنَ النَّبِيينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِحِينَ وَحَسُنَ أُولَئِكَ رَفِيقًا» (النساء/۶۹) یعنی: کسانی که از خدا و رسول او اطاعت می کنند، آن ها همراه کسانی خواهند بود که خداوند به آن ها نعمت داده، از پیامبران و صدّیقین و شهداء و صالحین و آنان چه نیکو رفقائی خواهند بود.

آیه مشتمل بر بشارتی عظیم است برای کسانی که در مسیر زندگی دنیوی مطابق فرمان ها و راهنمائی ها ی خداوند عالم و پیامبر او حرکت می کنند، یعنی جاده زندگی منتهی به بهشت را با توجه به چراغ ها و علامات تعیین شده از طرف خداوند و رسول او طی می کنند و سیر آن ها منتهی به بهشت خواهد شد و در بهشت توفیق همسایگی و همنشینی با پیامبران به آن ها عطا خواهد شد، و در جوار آن ها زندگی خواهند کرد. چون پیامبران خدا رؤسای اهل بهشت هستند.

این چهار گروه که خداوند آن ها را در آیه فوق الذکر نام برده عبارتند از پیامبران و صدیقین و شهداء و صالحین. این گروه از انسان های بسیار متعالی هستند که مشمول نعمت های خاص خداوند قرار می گیرند. علامه طباطبائی در معرفی این چهار گروه می فرماید:

«پیامبران صاحبان وحی هستند که اخبار غیبی نزد آن ها بوده و ما بیش از این از حال آن ها خبر نداریم، جز آن چه از آثار آن ها مانده. و قبلاً گفته شد که مراد از شهداء، گواهان اعمال هستند نه کشته شده ها در میدان جنگ و مراد از صالحان کسانی هستند که صلاحیت نعمت های خدا را دارند. اما در مورد صدیقین آن چه لفظ آن دلالت دارد، مبالغه در صدق است. و صدق، هم در قول به کار می رود و هم در فعل و صدق در فعل عبارت است از مطابقت آن با قول. زیرا عمل حکایت از اعتقاد دارد…

218ـ آیا تعدّد زوجات ظلمی در حق زن ها است؟!
بخوانید

پس صدیق کسی است که اصلاً دروغ نمی گوید و انجام نمی دهد مگر چیزی را که حق می بیند، و از هوای نفس پیروی نمی کند و نمی گوید جز چیزی را که حق می بیند، و چیزی را نمی بیند مگر آن چه را که حق باشد و او حقایق اشیاء را مشاهده می کند، و حق می گوید و کار حق انجام می دهد.

و بنابراین مراتب مرتب می شود، پس پیامبران که رؤسا هستند، سپس صدیقین که شاهد حقایق و اعمالند، سپس شهداء که ناظر اعمال هستند و سرانجام صالحین آماده دریافت کرامت الهی هستند.(۱)

در تفسیر المیزان در بحث روائی مربوط به آیه مورد بحث به نقل از تفسیر برهان از قول ابن عباس آورده است:

«وَمَنْ يطِعِ اللَّهَ وَالرَّسُولَ فَأُولَئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيهِمْ مِنَ النَّبِيينَ» یعنی: محمد (ص) « والصدیقین» یعنی علی (ع) که اول کسی است که پیامبر (ص) را تصدیق نمود. «والشهداء» یعنی علی و جعفر و حمزه و حسن و حسین علیهم السلام.

و مؤلف محترم گفته است که در این معنا اخبار دیگری هم هست.(۲)

خلاصه این که این چهار گروه انسان های ممتازی هستند که پیامبران و امامان معصوم علیهم السلام در رأس آن ها قرار دارند و آن ها رؤسای اهل بهشت هستند و انسان هائی که از خدا و رسولش اطاعت کنند در بهشت به آن ها همزیستی و رفاقت خواهند داشت.

  الیاس کلانتری

۹۴/۱۱/۱۴

پاورقی:

  1. المیزان، تفسیر آیه ۶۹ از سوره نساء
  2. همان

 

 

برچسب ها
دکمه بازگشت به بالا
بستن