۱۵- آموزش های آسمانی، تفسیر سوره حمد
کلیات
-
میزان استفاده از نعمت دین متناسب با میزان ایمان و اعمال انسان هاست.
-
پیامبران خدا و پیروان حقیقی آن ها تمامی عمر و روزها و ساعات آن را جهت تقویت دین خدا و ترویج حقایق آن بکار می برند.
-
ارزش حقایق دین آسمانی در حدی است که اولیاء خدا جهت ترویج حقایق آن حتی وجود خود را هم فدا می کنند.
-
وجود مبارک پیامبر اکرم ـ صلّی الله علیه و السلّم ـ در میدان های مبارزه جهت جلو گیری از شروع جنگ و کشته شدن انسان ها حتی دشمنان ،خود را در معرض خطر جانی قرار می دهند.
-
در سیره شریف رسول اکرم ـ صلّی الله علیه و السلّم ـ نقل شده است که آن بزرگوار حتی یک شب به اندازه سیر شدن غذا میل نکرد
-
عموم انسان ها حتی غالباً کافران و مخالفان دین آسمانی به صداقت و فضائل اخلاقی پیامبران و پیروان حقیقی آنها اعتراف می کنند.
در درس قبلی بحث تفسیری در مورد آخرین آیه سوره حمد منتهی شد به موضوع: «دین داری حقیقی و در مقام عمل» و قبل از آن گفته شد که خداوند نعمتی بر بندگانش عطا کرده است که با بکار بردن آن، همه دارائی های آن ها به نعمت ها تبدیل می شوند! و بدون آن، دارائی ها و امکانات به نقمت ها و بلاها و عوامل گرفتاری ها تبدیل خواهند شد. و آن نعمت عبارت است از «دین خدا» و گفته شد که آن چهار گروه از انسان های ممتاز و متعالی در مقام عمل بطور کامل از نعمت دین بهره برداری می کنند.
توضیح بیشتر اینکه میزان استفاده از نعمت دین متناسب با میزان ایمان و اعمال انسان ها است و آن چهار گروه یعنی پیامبران و صدیقان و شهدا و صالحان در رأس دینداران حقیقی قرار دارند. تدیّن به دین توحیدی اساس زندگی آن ها را تشکیل می دهد و آن ها بطور مستمر از این نعمت عظیم در ارشاد انسان ها و کمک به آن ها و ایجاد آسایش برای آن ها بهره برداری می کنند.
آن ها همه امکانات و قوای وجودی خود و همه عمر و روزها و ساعات و حتی لحظات آن را در امر تقویت دین خدا و ترویج حقایق آن به کار می گیرند، و گاهی جان خود را هم در جهت رسیدن به آن مقاصد مقدس فدا می کنند.
عده زیادی از پیامبران خدا و پیروان حقیقی و خالص آن ها در جهت کمک به انسان ها و ایجاد آسایش برای آن ها و نجات آن ها از گرفتاری ها و مشقّت ها و درد و رنج ها، بدست کفّار و تبهکاران و جاهلان کشته شده اند، در حالیکه عموم انسان ها و حتی گاهی و بلکه غالباً همان کافران و مخالفان به صداقت و فضائل اخلاقی و شخصیت متعالی همان چهار گروه از انسان ها و در رأس آن ها پیامبران اعتراف داشتند!!!
در سیره شریف آخرین پیامبر خدا، وجود مبارک حضرت محمد – صلّی الله علیه و آله و سلّم – نقل کرده اند، که آن بزرگوار یک شب به اندازه سیر شدن از ساده ترین و ارزان ترین غذاها میل نفرمود.
آن بزرگوار بطور دائم قرین فقراء و گرسنه ها و افراد نیازمند و در مقام رفع نیازهای آن ها بود.
آن وجود مبارک در میدان های جنگی که دشمنان دین خدا ایجاد می کردند، جهت جلوگیری از شروع درگیری و کشت و کشتار انسان ها حتی دشمنان خود، وجود شریفش را به خطر می انداخت و تمام تلاش خود را برای جلوگیری از کشته شدن و یا مجروح شدن انسان ها بکار می برد! و این وصی و خلیفه او وجود مبارک امیرالمؤمنین علی – علیه السلام – بود که می فرمود:
« وَ لَكِنْ هَيْهَاتَ أَنْ يَغْلِبَنِي هَوَايَ وَ يَقُودَنِي جَشَعِي إِلَى تَخَيُّرِ الْأَطْعِمَةِ وَ لَعَلَّ بِالْحِجَازِ أَوْ الْيَمَامَةِ مَنْ لَا طَمَعَ لَهُ فِي الْقُرْصِ وَ لَا عَهْدَ لَهُ بِالشِّبَعِ»(۱) یعنی:اما هیهات که هوای [نفس] من بر من غلبه کند و حرص و طمع مرا به انتخاب خوراک ها وادار سازد، در حالیکه شاید در حجاز و یمامه کسی باشدکه به قرص نانی امید نداشته باشد[در دسترس او نباشد] یا سیر شدن را به یاد نداشته باشد… و در ادامه کلام شریفش می فرماید:
«أَ أَقْنَعُ مِنْ نَفْسِي بِأَنْ يُقَالَ هَذَا أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ وَ لَا أُشَارِكُهُمْ فِي مَكَارِهِ الدَّهْرِ»(۲)
آیا من به همین قانع باشم که بگویند: این امیر المؤمنین است، ولی در گرفتاریها و سختی ها با مردم مشارکت نکنم؟!! آن بزرگوار در زمانی که حکومت جهان اسلام در اختیارش بود بخشی طولانی از شب ها را در جهت بردن مواد غذائی به در خانه فقرا و رفع نیازهای آن ها سپری می کرد. تا جائی که وقت غسل دادن پیکر شریفش اثر بند کیسه که در آن مواد غذائی را برای فقرا می برد. در دوش مبارکش آشکار بود.
این نعمت مورد بحث تمامی ابعاد زندگی انسان ها را درحیطه خود دارد و بطوریکه گفته شد اساس زندگی انسان را تشکیل می دهد و بطور کلی روش زندگی حقیقی است. یعنی روش زندگی مبتنی بر علم خداوند.
دین خدا برای انسان ها پناهگاهی ایجاد کرده است که در آن پنا هگاه همه وسایل یک زندگی توأم با آسایش و آرامش و رفاه و امنیت و سلامت بر قرار است و این پناهگاه متصل به مقصد زندگی و حیات حقیقی اخروی است. در حالیکه در فضای خارج از این پناهگاه وسیع امن، انسان ها در معرض انواع گرفتاری ها و مشقت ها و خوف ها و ناامنی ها و فقرها قرار دارند.
دین تقلبی
انسان ها در فضای زندگی عادی خود گاهی دچار یک مشکل بزرگی هم می شوند و آن عبارت است از فریب خوردن از صورت های تقلبی بعضی از اشیاءنفیس و قیمتی و بعضی از حقایق تقلبی! انسان ها از ناحیه تمایل و علاقه شدید به بعضی از اشیاء نفیس و اشتیاق زیاد جهت بدست آوردن آن ها، گاهی دقت لازم را در بدست آوردن آن ها به کار نمی بردند، لذا فریب صورت های بدلی و تقلبی اشیاء نفیس را می خورند و دچار خسران می شوند.فریب کاران و مکاران و فرصت طلبان از این روحیه انسان ها استفاده می کنند و صورت های تقلبی از اشیاء نفیس و قیمتی تهیه می کنند و به انسان ها عرضه می کنند. در فضای زندگی انسان ها همیشه صورت های بدلی از اشیاء قیمتی مثل طلا ، الماس ، یاقوت، ابریشم،عتیقه جات و امثال آن ها در دسترس آن ها قرار می گیرد.ساختن صورت های تقلبی منحصر به اشیاء نفیس و قیمتی عرفی مثل آنچه ذکر شد، نمی شود.بلکه شامل زیبائی های معنوی و حقایق متعالی فوق مادی هم می شود مثل محبت و دوستی و صلح طلبی و آزادگی و امثال آن ها .
انسان های زیادی بطور دائم فریب محبت های دروغین و دوستی های تقلبی و امثال آن ها را می خورند. حکومت های زیادی در طول تاریخ حیات انسان ها، افراد یک مملکت را تحت عنوان استقلال و وطن دوستی و آزادی و امنیت، اما در واقع در مسیر اهداف خود به میدانهای جنگ کشانده اند. در زمان ما حکومت های اشغالگر و زورگو و مستبد جهت غارت حقوق مردم کشورهای ضعیف جنگ ها راه انداخته اند و انسان ها را به کام مرگ فرستاده اند، اما در فضای تبلیغاتی خود مدام از دموکراسی و آزادی سخن گفته اند.یکی از حقایق بسیار رفیع و نفیس و قیمتی همان نعمتی است که مورد بحث در این مقاله است و آن عبارت است از «دین آسمانی» و معارف آن. و از این حقیقت بسیار مطلوب و مرغوب صورت های تقلبی زیادی. در طول زمان ظهور آن تا زمان ما ساخته شده و به انسان ها عرضه شده است.
مبارزه پیامبران و پیروان حقیقی آنها و گروه های ممتاز از انسان ها که در مقام توصیف فضائل آن ها هستیم بطور مستمر با صورت های تقلبی ساخته شده توسط مکاران مبارزه کرده اند و فعالیت آنها بصورت جهادی بوده با شکوه و عظمت و گاهی فدا کردن جان خود.
مبارزه برای آشکار کردن صورت حقیقی دین خدا و معرفی صورت های تقلبی، از فعالیت برای معرفی اولیه دین خدا و استقرارآن سنگین تر و پر هزینه تر بوده است. و علت آن را بخواست خداوند در بخش بعدی ذکر خواهیم کرد.
در ادامه این بحث به جلوه هائی از مقابله صورت حقیقی دین خدا و صورت های تقلبی آن و مبارزه اولیاء خدا جهت تصفیه جریان زلال وحی از آلودگی ها اشاره خواهیم کرد.
الیاس کلانتری
۱۳۹۶/۵/۲۱
پاورقی ها:
۱ـ نهج البلاغه، نامه ۴۵
۲ـ همان