۲۵۶-چرا عده ای اصرار بر انکار ازدواج امام حسن عسکری- علیه السلام- دارند؟!

imagesسؤال: آیا می دانید که پیامبر گرامی- صلّی الله علیه و آله و سلّم- ازدواج را سنّت و موجب حفظ نیمی از دین دانسته اما امام حسن عسکری- علیه السلام-  به آن سنّت پایبند نشد و تا آخر عمر ازدواج نکرد.

پاسخ: تذکر این نکته ابتداءً لازم است ما گاهی در کلمات این چند شبهه و سؤال جهت رعایت ادب جمیل توحیدی اندک تغییراتی بوجود آوردیم.   

 در پاسخ سؤال قبلی اشاره ای به انتشار چند شبهه از طرف نویسنده ای در فضای مجازی شد. دومین شبهه او همین مطلب فوق است. ایشان ادعا کرده است که امام حسن عسکری- علیه السلام-  تا آخر عمر خود ازدواج نکرد! و این ادعا را دلیلی بر عدم پای بندی آن حضرت به سنّت شریف رسول اکرم- صلّی الله علیه و آله و سلّم- قلمداد کرده است. ما در پاسخ سؤال قبلی به موضوع عدم مغایرت رفتارهای ذوات مقدسه حضرات معصومین- علیهم السلام- با سنّت شریف نبوی اشاره ای کردیم. اما منظور اصلی صاحب شبهه در این مطلب موضوع ازدواج و یا عدم آن در سیره شریف امام حسن عسکری- علیه السلام- نیست و بلکه موضوع انکار وجود مبارک امام مهدی- علیه السلام- است و اشکال و شبهه قبلی و خود همین شبهه هم، ظاهراً جهت زمینه سازی برای همین موضوع است. یعنی انکار وجود امام زمان- عجل الله تعالی فرجه الشریف- لذا ما این شبهه را با توجه به موضوع اصلی پاسخ می دهیم:

موضوع انکار وجود امام عصر حضرت مهدی از طریق این ادعا که امام حسن عسکری پدر آن بزرگوار- علیهما السلام- ازدواج نکرده، سابقه ای در بعضی کتاب های تاریخی و عقیدتی دارد و چیز تازه ای نیست. اما عقیده به وجود امام غائب یعنی حضرت امام مهدی- علیه السلام- جایگاه بسیار رفیع و مستحکمی در عقاید دینی دارد و این موضوع علاوه بر اینکه از عقاید اساسی قطعی و روشن شیعه می باشد، در بین اهل سنّت هم جایگاه شناخته شده ای دارد. محقّق و نویسنده شهیر استاد علی اکبر مهدی پور تحقیقات وسیعی در مورد منابع علمی و تاریخی و عقیدتی مربوط به این موضوع انجام داده و طبق نظر محقّقانه ایشان بیش از چهار هزار کتاب در طول تاریخ حیات آن حضرت تا امروز از طرف دانشمندان و محقّقان و نویسندگان اعم از شیعه و اهل سنّت و دانشمندان پیرو ادیان دیگر درباره آن وجود مبارک و سیره و اوصاف شریف و ظهور و قیام و حکومت جهانی او نوشته شده است!(۱) و حدود چهارصد عنوان از این کتاب ها توسط دانشمندان اهل سنّت نوشته شده است. موضوع عقیده به وجود امام غائب و ظهور و قیام او در برهه ای از زمان و نجات عالم انسانیّت از فتنه ها و جنگ ها و ظلم و ستم حکومت ها، چیزی نیست که بشود با چند تا شبهه جاهلانه از طرف عده ای مغرض یا بی اطّلاع از تاریخ و علوم دینی و عقاید اقوام و ملل مختلف آسیب ببیند و متزلزل شود.

در طول تاریخ دین آسمانی و در آموزش های پیامبران قبلی موضوع ظهور یک مصلح آسمانی و حتی با نام و مشخصّات اختصاصی و معیّن در جوامع انسانی موضوعی شناخته شده است، اصل موضوع و گاهی جهات اختصاصی این عقیده بصورتی که در منابع علمی و عقیدتی و تاریخی شیعه منتشر شده از استحکامی برخوردار است که شبهات و دروغگوئی های مخالفان در مقابل آن مثل یک عدد ریگ است در مقابل یک رشته کوه عظیم ریشه دار سر به آسمان کشیده!

حکام دو سلسله حکومتی بنی امیّه و بنی عباس در طول قرن ها تلاش زیادی برای از بین بردن نام و شهرت آن حضرت و انصراف مردم از توجهّاتشان به موضوع غیبت و ظهور او بعمل آوردند. اما نه تنها به این کار موفّق نشدند، بلکه خود آن فعالیت ها موجب توجهات بیشتر انسان ها به این موضوع شد. چون طبعاً شخصیّتی که مخالفان و دشمنانش حکام و زمامداران پلید و جبّار و آدمکش باشد، محبوبیّت او بین انسان ها بیشتر می شود.

عده ای از حکام بنی عباس قبل از تولد آن وجود مبارک در فکر پیدا کردن و کشتن او بودند، لذا طبق توصیه های مکرّر رسول خدا- صلّی الله علیه و آله و سلّم- و امامان اهل بیت- علیهم السلام- زمان ولادت و زندگی و حتی نام مقدّس او را در نوعی استتار قرار می دادند! و یکی از علل حبس خانگی و تحت نظر قرار داشتن وجود مبارک امام حسن عسکری- علیه السلام- هم همین موضوع بود. یعنی حکام بنی عباس که بلحاظ قرائن موجود در عقاید شیعه و عده معتنابهی از اهل سنت و احادیث نقل شده از وجود مبارک رسول الله- صلّی الله علیه و آله و سلّم- در مورد حضرت مهدی- علیه السلام- احتمال نزدیک بودن ولادت آن حضرت و اینکه «مهدی موعود»- علیه السلام- فرزند امام حسن عسکری است، ولادت آن حضرت را از زمان حیات حداقل امام هادی- علیه السلام- تحت نظر و مراقبت داشتند و هر دو بزرگوار را یعنی جدّ کریم امام عصر و پدر گرامی او را به سکونت در محیط نظامی و نوعی حبس مجبور کرده بودند.

امام حسن عسکری از سنین کودکی در سامراء نزدیک مقرّ حکومت بنی عباس در کنار پدر بزرگوارش و تحت مراقبت و حفاظت عمال حکومتی قرار داشت- بطوریکه ذکر شد- و اجازه سفر به آن حضرت داده نمی شد و آن بزرگوار بر حسب ظاهر نتوانست به زیارت خانه خدا هم برود. زندگی آن حضرت و حوادث مربوط به آن زندگی و بالخصوص جریان ولادت فرزندش حضرت مهدی- علیه السلام- هم در نوعی استتار قرار داشت و فقط بستگان نزدیک و خواص اصحاب موفق به دیدن آن وجود مبارک شده بودند.

بعد از چند سال که از ولادت شریف او گذشته بود و دوره امامت کوتاه امام حسن عسکری و شهادت او بدست حکام بنی عباس و امر خداوند به زندگی او در خفا و استتار، و مأیوس شدن حکومت از دسترسی به آن وجود مبارک و کشتن او، موضوع زندگی و ظهور و قیام او بیشتر سر زبان ها افتاد و بین مردم رواج یافت و قبل از آن و در طول دوره ای که مشتمل بر سال های قبل از تولد و چند سال بعد از آن بود، حتی شیعیان و افراد خاندان رسالت از به زبان آوردن نام مبارک او هم خودداری می کردند و به این کار مأمور شده بودند.

امروزه هم در کنار شهرت جهانی آن حضرت و احتمال ظهور و قیام قریب الوقوع او و توجه گسترده عالم اسلام و جوامع دیگر به آن وجود مبارک عده ای هم تلاشی را در انصراف توجهات جهانیان از این موضوع به کار می برند و به لطایف الحیل و دروغ های زیادی متوسّل می شوند.

76- آیا برای آرامش روحی احتیاج به رعایت ضوابط و احکام شرعی وجود دارد؟!
بخوانید

قابل توجه است که ظهور یک مصلح آسمانی در آخرالزمان از عقاید مورد اتفاق ملل مختلف است و عالم مسیحیت هم منتظر ظهور آن مصلح جهانی است و عده ای از آن ها هم عقیده به ظهور حضرت عیسی- علیه السلام- بعنوان مصلح جهانی دارند و این موضوع هم با عقاید مسلمین و بالخصوص شیعیان مطابقت دارد! چون در احادیث متعدّدی که به حدّ تواتر رسیده است، همزمان با ظهور امام مهدی- عجل الله تعالی فرجه الشریف- حضرت عیسی- علیه السلام- هم ظهور خواهد کرد و با آن حضرت در مبارزاتش با کفّار و جبّاران زمان و اشاعه معارف دین توحیدی همکاری خواهد داشت!

در زمان ما توجه بسیار زیادی در سطح جهان و عالم غرب و بالخصوص در فضای عالم اسلام، به موضوع ظهور حضرت امام مهدی- علیه السلام- معطوف شده، بطوریکه اخیراً دانشمند بزرگ غربی مرحوم پروفسور «هانری کربن» کنفرانسی در شهر ژنو در کشور سوئیس درباره امام زمان و ظهور مصلح آسمانی از دیدگاه شیعه برگزار کرد و این کنفرانس مورد استقبال زیادی قرار گرفت.(۲)

حال مخالفت گروهی از سیاستمداران معلوم الحال و پیروان آن ها با این جریان عظیم که اراده خداوند آن را برقرار کرده و حمایت از آن را بر عهده گرفته و توجه جهانیان به آن معطوف شده، چه مقدار تأثیر در اصل آن به وجود خواهد آورد، جای بحث و گفتگو دارد. البته لازم به تذکر است که اشکال تراشی ها و شبهه افکنی های عده ای در این جریان و در ارتباط با عقاید دین توحیدی و شکوه و جلال آن طبعاً به اصل این بنای رفیع و مستحکم نمی تواند کوچکترین لطمه ای بزند و آن ها نهایتاً می توانند افکار عده ای بی اطلاع و افراد سطحی نگر را در این جهت مغشوش کنند، اما در صورت رواج تحقیق و مطالعه در بین مردم و بالخصوص نسل جوان این شبهات به راحتی برطرف می شود و فضای حقایق دینی روشن تر و وسیع تر می شود.

اما به تمام دروغگویان و دزدان عقاید مردم و خائنان به فرهنگ عمومی جهانی و دین آسمانی اعلام می کنیم که تلاش های جاهلانه و مغرضانه شما سرانجام حاصلی جز رواج بیشتر بحث و گفتگو و تحقیق و پژوهش در افراد دانش طلب و جویای حقایق و حسرت و پشیمانی شما و همراهانتان نخواهد داشت. فعالیت ها و دروغ پردازی و توهمات شما شبیه آن مَثَل است که قدما گفته اند و آن اینکه روزی یک پشه که بر روی درخت تنومند بزرگی نشسته بود، به آن درخت گفت: مراقب خودت باش چون من می خواهم بروم! درخت گفت: من کی متوجه نشستن تو روی خودم شدم! که حال می خواهی برخیزی و بروی! یعنی گو اینکه پشه عامل استقرار و بر پا ماندن آن درخت شده بود و حالا که اراده کرده پرواز کند و برود، به درخت هشدار می دهد که مواظب خودش باشد، چون او می خواهد حمایت و مراقبت خودش را از درخت قطع کند!

قابل تذکر است که ما به قصد روشن شدن ذهن عده ای از افراد صادق و جوانان با قلوب پاک و علاقه مند به دریافت حقایق، که اکثریّت افراد جامعه خودمان و سایر جوامع انسانی را تشکیل می دهند به این بحث و گفتگو و پاسخ به شبهات می پردازیم و آنچه برای ما اهمیّت دارد ارزش شخصیّتی آن ها است و کمک علمی به آن ها، و إلّا صَرف وقت و ورود در این مباحث به جهت دروغگویان مغرض ارزش خاصی ندارد و همانطور که در انتهای مقاله قبلی به آن اشاره کردیم، «جهت علمی» مباحث مورد نظر است و توجه و تکیّه زیادی روی اهداف و نیّات سازندگان این شبهات نخواهیم داشت.

اگر سازنده این شبهه و عرضه کنندگان آن انسان های بی غرضی بودند و اهل جستجو و یافتن حقایق حداقل در فرض تصوّر اینکه امام عسکری- علیه السلام- در تمام عمر خود ازدواج نکرده یعنی اگر این تصوّر در نظر آن ها مطابق واقعیت بود، می توانستند احتمال بدهند که آن حضرت از سنین کودکی همراه پدر بزرگوارش مجبور به سفر و اقامت در مکانی تعیین شده نزدیک مرکز حکومت بوده و تا آخر عمر کوتاه خود هم حق خروج از آن منطقه را نداشته و دائماً تحت نظارت عوامل حکومتی به سر برده، لذا در این فرض امکان ازدواج و زندگی عادی برای او نبوده است! البته موضوع عدم ازدواج آن حضرت شایعه و ساختگی است- بطوریکه توضیح داده شد- و این فرض را مطرح کردیم که غرض ورزی و سوء نیّت و دروغگو بودن سازندگان آن آشکار شود!

سرانجام متذکر می شویم که عقیده به وجود امام غائب و ظهور و قیام او در وقتی که امکان پذیر باشد از عقاید قطعی دینی است و مشترک بین ملت ها و پیروان ادیان آسمانی و بمنزله کوه عظیم ریشه داری است که با این بادهای خفیف بلکه با عظیم ترین طوفان ها هم تأثیری در آن به وجود نمی آید.

انکار عقاید اصیل دینی و حقایق معارف آن و ایجاد این قبیل شبهات در مورد آن عقاید و معارف مثل جمع شدن و فعالیت کردن تعدادی از حشرات است به قصد جلوگیری از تابش نور آفتاب و اقدام به خاموش کردن آن!!! و نتایج آن هم از قبل روشن است!

عقیده ای که بیش از هزار سال است که مخالفان دین خدا و عوامل حکومت های جبّار و فریبکار با تمام امکانات و تمام قدرت اختناقی که علیه پیروان دین خدا برقرار کرده اند، با آن مخالفت می کنند، اما روز به روز مردم دنیا گرایش بیشتری نسبت به آن پیدا می کنند و صاحبان آن عقیده در جایگاه خود ثابت قدم و با تمام قدرت ایستاده اند.   

۱۳۹۷/۵/۱

الیاس کلانتری

پاورقی ها:

۱-همین امروز و قبل از نوشتن این مقاله در ارتباط تلفنی با ایشان در پاسخ سؤالی که از ایشان کردم، فرمودند بیش از سه هزار عنوان کتاب در مورد وجود مبارک امام عصر حضرت مهدی- علیه السلام- در کتابخانه اختصاصی ایشان جمع آوری شده است.   

۲-پروفسور هانری کربن استاد دانشگاه سوربن فرانسه سال های متمادی به ایران می آمد و در بعضی از دانشگاه ها (دانشگاه تهران) تدریس داشت و در جلسات متعدّدی با مرحوم علامه طباطبائی- رضوان الله تعالی علیه- و در جمع عده ای از دانشمندان مباحثاتی داشت و حاصل این مباحث و پرسش و پاسخ ها را در غرب منتشر می کرد.

برچسب ها
دکمه بازگشت به بالا
بستن