کلام ایام تاریخی – ۶۴۱، روزهای تاریخی و پر فضیلت ماه ربیع الاول

*بسم الله الرحمن الرحیم*

بخش سوم*

کلیات*

  • معنی امی بودن رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم)
  • امی بودن از فضائل رسول خدا -صلی الله علیه و آله و سلم- محسوب می شود و این فضیلت اختصاص به آن حضرت دارد.
  • افراد کدام ملت ها به پیامبر خاتم -صلی الله علیه و آله و سلم- ایمان آوردند
  • وظایف انسان ها درباره رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم)
  • اعلام صریح و مکرر موضوع رسالت پیامبر خاتم -صلی الله علیه و آله و سلم- در شریعت و کتاب های آسمانی قبلی
  • فعلی از الله که حیات می بخشد یا آن را سلب می کند
  • رسالت و نبوت پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم)
  • مکتوب بودن رسول خدا -صلی الله علیه و آله و سلم- در تورات و انجیل
  • چه کسانی سریعاً به پیامبر خدا -صلی الله علیه و آله و سلم- ایمان آوردند
  • علت عداوت یهود و مشرکان با پیامبر خدا -صلی الله علیه و آله و سلم- و پیروان آن حضرت
  • علت مهربانی و مودت مسیحیان و پیروان حضرت عیسی -علیه السلام- با پیروان رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم)
  • استکبار یهودیان و مخالفت آن ها با تمام پیامبران خدا (علیهم السلام)
  • اثبات دروغ گویی های یهود در آیات قرآن مجید
  • مخالفت یهود با خود حضرت موسی (علیه السلام)
  • اقدام یهودیان برای کشتن حضرت عیسی (علیه السلام)
  • رفتار یهود درباره کتاب تورات
  • رفتارهای متضاد و دروغ گویی های یهود
  • یهود حتی حضرت موسی -علیه السلام- را تکذیب می کردند، با اینکه مدعی ایمان به او بودند
  • علمای مسیحی و پیروان حقیقی حضرت عیسی -علیه السلام- در مورد پیامبر خاتم -صلی الله علیه و آله و سلم- و آخرین کتاب آسمانی استکباری نداشتند
  • دستورات خداوند به پیروان دین خدا درباره رسول خدا –صلی الله علیه و آله و سلم– و کتاب آسمانی نازل شده به او
  • ذکر مکرر اوصاف رسول خدا –صلی الله علیه و آله و سلم- در آیات قرآن مجید
  • تکذیب هر یک از پیامبران خدا -سلام الله علیهم-، تکذیب تمام همه آن ها و اصل نبوت محسوب می شود.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

میلاد کریم رسول خدا – صلی الله علیه و آله و سلم – و ولادت امام صادق (علیه السلام)

    مباحث این سلسله مقالات در شماره قبلی منتهی شد به موضوع وحی و انواع آن و اینکه خدای سبحان انسانها را به اطاعت از رسول گرامی خود – صلی الله علیه و آله و سلم – امر فرموده است و ذکر و توضیح بعضی از فضائل و کمالات اختصاصی آن حضرت. و اینکه خدای سبحان به عظیم ترین مَلَک از ملائکه خود مأموریت داد تا با آن وجود مبارک قدسی همراه باشد و او را تحت آموزش و تربیت اختصاصی ذات قدوس الله قرار دهد.‍

    از نحوه ذکر موضوع مورد بحث یعنی شخصیت خاص رسول الله – صلی الله علیه و آله و سلم – و توصیف آن حضرت در آیات سوره اعراف (آیه ۱۵۷ و ۱۵۸) برمی آید که بعد از علم اجمالی به رسالت و نبوت رسول اکرم – صلی الله علیه و آله و سلم – اطاعت و تبعیت از او بر انسانها واجب می شود، حتی قبل از علم تفصیلی به اوصاف شریف او ، اما شناسائی مقام و موقعیت او و فضائل علمی و اخلاقی او بصورت تفصیلی هم برای انسانها خصوصاً اهل ایمان ضروری است.

     در آیه ۱۵۷ سوره مبارکه «اعراف» بعد از ذکر موضوع تبعیت از آن وجود مبارک اوصافی از او و رفتارهای او ذکر شده است و آنها عبارتند از :

۱. رسالت

۲. نبوت

۳. امّی بودن (به آن معنی که قبلاً ذکر شد)

۴. مکتوب بودن در تورات و انجیل

۵. امر مستمر و دائمی به معروف

۶. نهی مستمر و دائمی از منکر

۷. حلال نمودن طیبات

۸. تحریم خبائث

۹. برداشتن سنگینی ها و مشقت ها از دوش انسانها

۱۰. باز کردن بندها و غُل ها از [گردن و دست و پای] انسان ها

و در ادامه مطالب اشاره ای شده است به وظایف انسانها درباره رسول اکرم – صلی الله علیه و آله و سلم – که باز به نوعی و بطور غیر مستقیم از کمالات و فضائل آن حضرت محسوب می شوند و به نحوی به آن وجود مبارک ارتباط پیدا می کنند و آنها عبارتند از :

۱۱. ایمان انسانها به رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم)

۱۲. تعظیم رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم)

۱۳. یاری کردن رسول خدا  ٰ(صلی الله علیه و آله و سلم)

۱۴. تبعیت از نوری که با او نازل شده یعنی قرآن کریم

۱۵. فلاح و سعادت پیروان رسول خدا – صلی الله علیه و آله و سلم – و قرآن کریم

در آیه بعدی هم که مطالبی در ارتباط با مطالب همین آیه کریمه و وظایف انسان ها درباره آنها و نتایج اعمال انسانها درباره آن می باشد، نکاتی بطور صریح یا ضمنی مورد تذکر قرار گرفته و آنها عبارتند از:

۱۶. اعلام صریح و مکرر موضوع رسالت رسول خدا – صلی الله علیه و آله و سلم – به انسانها

۱۷. اختصاص مُلک آسمانها و زمین برای ذات قدوس الله

۱۸. معبودی جز الله – عزّ و جلّ – وجود ندارد.

۱۹. فعلی از الله که حیات می بخشد و حیات را سلب می کند

۲۰. ایمان به الله و رسول او که «نبی» و «امّی» بود

۲۱. ایمان مستمر رسول خدا  – صلی الله علیه و آله و سلم – به الله و کلمات او

۲۲. تبعیت از رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم)

۲۳. اهتداء (راهیابی) [به مقصد حقیقی حیات]

 رسالت و نبوت پیامبر خاتم حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم)

در آیه کریمه محل بحث -آیه۱۵۷- و آیه بعد از آن ابتداءً موضوع تبعیت از رسول خدا -صلی الله علیه و آله و سلم- ذکر شده و بعد از آن به فضائل آن وجود مبارک اشاره ای شده که در رأس آن ها رسالت و نبوت و امّی بودن قرار دارد. پس آن حضرت از طرف خدای سبحان به رسالتی مبعوث شده بود و آن رسالت، هدایت انسان ها به مقصد حیات و آفرینش می باشد. و قابل تذکر است که آن هدایت مبتنی بر آموزش های خدای سبحان و علومی است که از طرف او به انسان ها عطا شده است. یعنی نبوت. علم مورد نیاز در این نوع هدایت، علم اعطایی از طرف خدای سبحان به انسان ها است از طریق پیامبر خدا -صلی الله علیه و آله و سلم- و مقام نبوت آن حضرت. قابل تذکر است جنبه آموزشی برنامه هدایت انسان ها به مقام نبوت آن ها مربوط می شود و جنبه مدیریت جامعه و اجرای قوانین و به کار بستن آموزش ها و تأسیس جامعه دینی و اداره آن به مقام رسالت آن ها.

در این نوشتار ما وارد بحث در معانی تفصیلی رسالت و نبوت و تفاوت بین آن ها نمی شویم و در این زمینه قبلاً در بعضی از مقالات بیان فشرده ای گذشت و علاقه مندان می توانند به تفسیر آیه ۴۹ از سوره آل عمران در «المیزان فی تفسیر القرآن» تألیف علامه طباطبایی -رضوان الله تعالی علیه- رجوع کنند.

پس لازم است انسان ها برای راهیابی به مقصد حیات و آفرینش خودشان و بهره مندی از علم و اعطایی پروردگارشان به آن شخصیت عظیم قدسی مراجعه کنند و در راه زندگی به سوی مقصد حقیقی آفرینش از مقامات و فضائل آن بزرگوار تبعیت کنند و از آن جریان رحمت و برکات و آن علم بی انتها و آثار و فرآورده های آن بهره مند شوند. فضائل علمی و اخلاقی صاحب مقام رسالت خاص و نبوت خاص یعنی پیامبر خاتم -صلی الله علیه و آله و سلم- و ارزش آن فضائل با هیچ معیار و ترازویی قابل سنجش و اندازه گیری نیست.

از دیگر فضائل رسول خدا -صلی الله علیه و آله و سلم- مکتوب بودن او در کتاب های آسمانی قبلی و در رأس آن ها تورات و انجیل است. معرفی پیامبر خاتم -صلی الله علیه و آله و سلم- در شریعت های قبلی و در آموزش های پیامبران قبلی -علیهم السلام- بصورتی بسیار آشکار و مکرر انجام گرفته بود و یکی از معارف دینی اصلی و محوری در آن آموزش ها بود و آن نوع معرفی سبب انتظار پیروان حقیقی پیامبران قبلی برای ظهور و بعثت آن وجود مبارک قدسی بود.

لذا عده قابل توجهی از پیروان پیامبران قبلی به محض اطلاع از ظهور پیامبر خاتم -صلی الله علیه و آله و سلم- در جهت اطاعت از پیامبران خدا تحقیق در موضوع بعثت آن وجود مبارک را شروع کردند و بعد از اثبات نبوت آن حضرت به او و کتاب آسمانی او یعنی قرآن کریم ایمان آوردند، و عده ای هم از آن ها از ایمان آوردن خود داری کردند و از حوزه ایمان به الله و پیامبران او خارج شدند. آن گروه در حقیقت پیرو پیامبران مبعوث شده به سوی خودشان هم نبودند و آن ایمان یا عقیده ضعیف آمیخته با بعضی از انواع جهل ها سبب ورود آن ها به پناهگاه امن توحیدی نشد.

خدای سبحان درباره آن رویداد شگفت انگیز می فرماید:

«لَتَجِدَنَّ أَشَدَّ النَّاسِ عَدَاوَةً لِلَّذِينَ آمَنُوا الْيَهُودَ وَالَّذِينَ أَشْرَكُوا وَلَتَجِدَنَّ أَقْرَبَهُمْ مَوَدَّةً لِلَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ قَالُوا إِنَّا نَصَارَى ذَلِكَ بِأَنَّ مِنْهُمْ قِسِّيسِينَ وَرُهْبَانًا وَأَنَّهُمْ لَا يَسْتَكْبِرُونَ – وَإِذَا سَمِعُوا مَا أُنْزِلَ إِلَى الرَّسُولِ تَرَى أَعْيُنَهُمْ تَفِيضُ مِنَ الدَّمْعِ مِمَّا عَرَفُوا مِنَ الْحَقِّ يَقُولُونَ رَبَّنَا آمَنَّا فَاكْتُبْنَا مَعَ الشَّاهِدِينَ – وَمَا لَنَا لَا نُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَمَا جَاءَنَا مِنَ الْحَقِّ وَنَطْمَعُ أَنْ يُدْخِلَنَا رَبُّنَا مَعَ الْقَوْمِ الصَّالِحِينَ – فَأَثَابَهُمُ اللَّهُ بِمَا قَالُوا جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا وَذَلِكَ جَزَاءُ الْمُحْسِنِينَ»﴿المائده آیات۸۲-۸۵﴾ یعنی: بطور قطع خواهی یافت یهود و کسانی را که مشرک شدند، شدیدترین انسان ها در دشمنی با ایمان آورنده ها به پیامبر خاتم -صلی الله علیه و آله و سلم- و آخرین کتاب آسمانی و قطعاً خواهی یافت نزدیک ترین انسان ها در دوستی و محبت به کسانی که ایمان آورده اند، کسانی را که گفتند ما نصرانی [مسیحی] هستیم، این [رفتار] از آن جهت است که در آن ها [نصاری] کشیش ها و راهبان هستند و آنان استکبار نمی ورزند. و آن ها وقتی بشنوند آنچه را بر رسول خدا -صلی الله علیه و آله و سلم- نازل شده، از چشم های آن ها اشک سرازیر می شود، به خاطر آنچه از حق شناختند. آن ها می گویند [خواهند گفت] پروردگارا ما ایمان آوردیم، پس ما را با گواهان بنویس و چرا ما ایمان نیاوریم به الله و آنچه از حق برای ما آمده، در حالیکه امید داریم [و علاقه مند هستیم] که پروردگارمان ما را همراه صالحان قرار دهد. پس الله آن ها را به جهت ایمان و قولشان پاداش داد باغ های بهشتی را که از زیر آن ها نهرهایی جریان دارد و آن است پاداش اهل احسان [ونیکو کاران].

در آیات فوق خدای سبحان متذکر رفتار های اقوامی شده درباره پیامبر خاتم -صلی الله علیه و آله و سلم- و آخرین کتاب آسمانی و آن اقوام عبارتند: یهود و مشرکان و مسیحیان و دانشمندان مسیحی و اینکه یهودیان و مشرکان شدیدترین عداوت ها و دشمنی ها را با پیروان پیامبر خاتم -صلی الله علیه و آله و سلم- به کار بردند.

کلام ایام تاریخی - 600،شکوه محبت پیامبر خدا –صلی الله علیه و آله و سلم- و ماه شعبان
بخوانید

بطور ضمنی از آیات کریمه فوق بر می آید که علت دشمنی یهود با پیروان پیامبر خاتم -صلی الله علیه و آله و سلم- استکبار آن ها در مقابل پیامبران خدا بود چه حضرت عیسی -علیه السلام- چه پیامبر خاتم حضرت محمد -صلی الله علیه و آله و سلم- و قابل تذکر است که یهود عمدتاً با خود حضرت موسی -علیه السلام- هم مخالفت های زیادی داشتند و اینکه ادعای پیروی از آن حضرت را دارند ادعایی است دروغین و درباره اکثر آن ها صادق نیست.در تعدادی از آیات قرآن مجید موضوع مخالفت یهودیان با خود حضرت موسی ذکر شده و آن گونه رفتارهای یهود با پیامبران خدا و حتی خود حضرت موسی -علیه السلام- قابل انکار و تکذیب نبود لذا آن ها در مقابل این نوع از آیات قرآن جوابی نداشتند. خدای سبحان در کتاب آسمانی درباره رفتارهای آن ها می فرماید:

«وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ آمِنُوا بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ قَالُوا نُؤْمِنُ بِمَا أُنْزِلَ عَلَيْنَا وَيَكْفُرُونَ بِمَا وَرَاءَهُ وَهُوَ الْحَقُّ مُصَدِّقًا لِمَا مَعَهُمْ قُلْ فَلِمَ تَقْتُلُونَ أَنْبِيَاءَ اللَّهِ مِنْ قَبْلُ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ – وَلَقَدْ جَاءَكُمْ مُوسَى بِالْبَيِّنَاتِ ثُمَّ اتَّخَذْتُمُ الْعِجْلَ مِنْ بَعْدِهِ وَأَنْتُمْ ظَالِمُونَ»﴿البقره آیه ۹۱و۹۲﴾ یعنی: وقتی به آن ها گفته شود که ایمان بیاورید به آنچه الله نازل فرمود، می گویند ما ایمان می آوریم به آنچه بر خودمان نازل شده و به غیر آن کفر می ورزند، با آنکه آن حق است و تصدیق کننده آنچه که با خود آن ها می باشد. بگو پس چرا قبلاً پیامبران خدا را می کشتید اگر مؤمنان بودید. و همانا موسی با نشانه های روشن (معجزات) به سوی شما آمده، سپس شما [در غیبت او] به پرستش گوساله روی آوردید در حالی که ظالم بودید.

باز خدای سبحان در زمینه بیان رفتارهای یهودیان با پیامبران خدا و خود حضرت موسی -سلام الله علیهم اجمعین- می فرماید:

«وَمَا قَدَرُوا اللَّهَ حَقَّ قَدْرِهِ إِذْ قَالُوا مَا أَنْزَلَ اللَّهُ عَلَى بَشَرٍ مِنْ شَيْءٍ قُلْ مَنْ أَنْزَلَ الْكِتَابَ الَّذِي جَاءَ بِهِ مُوسَى نُورًا وَهُدًى لِلنَّاسِ تَجْعَلُونَهُ قَرَاطِيسَ تُبْدُونَهَا وَتُخْفُونَ كَثِيرًا وَعُلِّمْتُمْ مَا لَمْ تَعْلَمُوا أَنْتُمْ وَلَا آبَاؤُكُمْ قُلِ اللَّهُ ثُمَّ ذَرْهُمْ فِي خَوْضِهِمْ يَلْعَبُونَ – وَهَذَا كِتَابٌ أَنْزَلْنَاهُ مُبَارَكٌ مُصَدِّقُ الَّذِي بَيْنَ يَدَيْهِ وَلِتُنْذِرَ أُمَّ الْقُرَى وَمَنْ حَوْلَهَا وَالَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ يُؤْمِنُونَ بِهِ وَهُمْ عَلَى صَلَاتِهِمْ يُحَافِظُونَ»﴿الانعام آیه ۹۱و۹۲﴾ یعنی: خدا را نشناختند و تعظیم نکردند در حدی که شایسته اوست، آنگاه که گفتند، خدا به هیچ یک از افراد بشر چیزی نفرستاده [یعنی نبوت را بطور کلی منکر شدند] بگو: چه کسی نازل کرد کتابی را که موسی آورد که نور و هدایت برای انسان ها بود که شما آن را قطعه قطعه [و بخش بخش] می کنید و بعضی از مطالب آن را آشکار و بخش های زیادی را پنهان می سازید و به شما آموزش داده شد آنچه قبلاً نه خود شما و نه پدران شما به آن آموزش نیافته بودند. بگو الله سپس آن ها را رها کن تا در باطل خود فرو روند و این [قرآن] کتابی است که نازل کردیم دارای برکات (عظیمی) است. تصدیق کننده است آنچه را قبلاً بوده، تا با آن هشدار دهی اهل ام القری [یعنی شهر مکه] کسانی را که اطراف آن هستند، و کسانی که به آخرت به آن [یعنی کتاب آسمانی] ایمان می آورند و آن ها اهتمام و مراقبت دارند به نمازهای خودشان.

در این دو آیه کریمه یهود مورد خطاب قرار گرفته اند برای داشتن عقیده جاهلانه و تبهکاری های خودشان. آن عده از یهود که به طریق آخرین کتاب آسمانی ایمان نیاوردند و از حوزه ایمان به نبوت خارج شدند و مبتلا به بلاها و گرفتاری های زیادی شدند.

خدای سبحان در این آیات و موارد مشابه آن دروغ های آن ها را آشکار و فساد عقیدتی آن ها را بر ملا می نماید و آن ها را بخاطر فریبکاری ها و دروغ گویی ها در بین اقوام و ملل رسوا سازد.

یهود گاهی پیامبر بعد از حضرت موسی -علیه السلام- را تکذیب می کردند و گاهی منکر اصل نبوت همه پیامبران بودند. گاهی اقدام به قتل پیامبران خدا می کردند. و گاهی کتاب های آسمانی نازل شده به پیامبران خدا را تکذیب می کردند.

خدای سبحان در مقابل تکذیب اصل نبوت و کتاب آسمانی آن ها می فرماید بگو چه کسی کتاب آسمانی موسی -علیه السلام- را نازل کرد. یعنی اگر شما مدعی هستید که خداوند برای افراد بشر چیزی نازل نمی کند پس شما با این ادعا کتاب نازل شده بر حضرت موسی -علیه السلام- را هم تکذیب می کنید، در حالی که مدعی ایمان به آن کتاب هستید.

اما علمای مسیحی و پیروان حقیقی حضرت عیسی -علیه السلام- استکباری نداشتند و طبق آنچه از انجیل فرا گرفته بودند و در جهت عمل به دستورات و آموزش های حضرت عیسی -علیه السلام- به پیامبر خاتم -صلی الله علیه و آله و سلم- و آخرین کتاب آسمانی ایمان آوردند.

یهود قبلاً یعنی قبل از ظهور پیامبر خاتم -صلی الله علیه و آله و سلم- و نزول آخرین کتاب آسمانی، حضرت عیسی بن مریم را هم تکذیب کردند و حتی اقدام به قتل آن حضرت نمودند و حکومت روم را به بازداشت و کشتن او تحریک کردند. اگر چه موفق به آن خواسته خود نشدند. و به طوری که متذکر شدیم آن ها بطور مستمر پیامبر مبعوث شده به سوی خودشان یعنی حضرت موسی -علیه السلام- را هم تکذیب می کردند و مزاحمت های زیادی برای او ایجاد می کردند. خدای سبحان می فرماید:

«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَكُونُوا كَالَّذِينَ آذَوْا مُوسَى فَبَرَّأَهُ اللَّهُ مِمَّا قَالُوا وَكَانَ عِنْدَ اللَّهِ وَجِيهًا »﴿الاحزاب آیه ۶۹﴾ یعنی: ای کسانی که ایمان آورده اید مثل کسانی نباشید که موسی را آزردند و خدا او را از آنچه می گفتند تبرئه کرد و او نزد خدا وجیه (آبرومند) بود.

حاصل بحث اینکه اذیت ها و مزاحمت ها و تکذیب های یهود و دروغ گویی های آن ها فقط درباره پیامبر خاتم -صلی الله علیه و آله و سلم- و محدود به آن حضرت نمی شد و آن ها قبل از آن هم حضرت عیسی -علیه السلام- را تکذیب می کردند و دائماً جهت بازداشت و کشتن او بودند که ناچار بود به صورت نیمه مخفی زندگی کند و حتی آن ها خود حضرت موسی -علیه السلام- را هم تکذیب می کردند -به طوری که ذکر شد- و مانع فعالیت های او در دعوت دینی به سوی پروردگار عالمیان می شدند.

خدای سبحان در جهت معرفی پیامبر خاتم -صلی الله علیه و آله و سلم- به انسان ها و عموم اهل عالم اوصاف شریف و فضائل اخلاقی و شخصیتی آن حضرت و جاذبه های رفتاری او را در آیاتی از قرآن متذکر شده، از جمله آیات اصلی مورد بحث در این نوشتار یعنی آیه ۱۵۷ و ۱۵۸ از سوره اعراف و از جمله متذکر شده است که آن حضرت قبل از زمان بعثت به مقام نبوت و رسالت در کتاب های آسمانی مثل تورات و انجیل مکتوب بود.

خلاصه مطلب اینکه ایمان آورنده ها به پیامبر خاتم -صلی الله علیه و آله و سلم- از اهل کتاب همان کسانی هستند که به حضرت موسی و حضرت عیسی ایمان آورده بودند و آن ها پیروان حقیقی همه پیامبران و از جمله پیامبرانی بودند که به سوی خود آن ها فرستاده شده بودند و همچنین تکذیب پیامبر خاتم -صلی الله علیه و آله و سلم- تکذیب همه پیامبران خدا -سلام الله علیهم- محسوب می شود.

الیاس کلانتری

۰۶/۲۹/ ۱۴۰۴

برچسب ها
دکمه بازگشت به بالا
بستن